Karakterer

Læreren skal vurdere elevenes prestasjoner og utvikling. Karakterene du får gjenspeiler hva du har lært og oppnådd.

Vurdering

Å vurdere elevenes prestasjoner og utvikling er en viktig oppgave for lærerne. Vurdering skal ha som formål å motivere eleven til å nå læringsmålene.

Vurdering for læring er all vurdering som gis underveis i opplæringen og som bidrar til å fremme læring.

Loven gir deg som elev rett til å få svar på disse spørsmålene:

• Hvor skal jeg?
    Kompetansemål og kriterier eller krav som stilles til en arbeidsoppgave skal være kjent for eleven.
  • Hvor er jeg nå?
    Kjennetegn på grad av måloppnåelse er en hjelp for både lærer og elev i arbeidet med å vurdere hvor langt eleven er kommet i sin kompetanseoppnåelse.
  • Hva skal jeg gjøre for å komme til målet?
    En god vurderingspraksis gir eleven veiledning til å ta det første skrittet mot stadig høyere kompetanseoppnåelse og gir læreren et grunnlag for å tilpasse undervisningen til elevenes ståsted.
  • Hva må jeg selv gjøre for å oppnå mine mål?
    Min aktivitet i vurdering av eget arbeid, egen kompetanse og egen faglige utvikling har betydning.

Karakterer

Det gis halvårsvurdering med karakter i alle fag i midten av skoleåret. Ved slutten av skoleåret blir det gitt halvårsvurdering med terminkarakter i de fagene du skal fortsette med neste skoleår. I alle avsluttende fag blir det gitt standpunktkarakter på slutten av året.

Karakterskalaen går fra 1 til 6, der 6 er høyeste oppnådd kompetanse. Faget er bestått når karakteren er 2 eller bedre. Den enkelte karakteren gir informasjon om oppnådd kompetanse i faget:

• Karakteren 6: Eleven har oppnådd svært god kompetanse i faget
  • Karakteren 5: Eleven har oppnådd mye god kompetanse i faget
  • Karakteren 4: Eleven har oppnådd god kompetanse i faget
  • Karakteren 3: Eleven har oppnådd nokså god kompetanse i faget
  • Karakteren 2: Eleven har oppnådd lav kompetanse i faget
  • Karakteren 1: Eleven har oppnådd svært lav kompetanse i faget

Det gis separat karakter i orden og i atferd

Jf. Forskrift til opplæringsloven § 3-5 og 3-6.

• God (G): Karakteren gis ved vanlig god orden og vanlig god atferd
  • Nokså god (Ng): Karakteren gis ved klare avvik fra vanlig orden og fra v